top of page

שילטון מרכזי: הגדרות ומסקנות

"דמוקרטיה" היא האוליגרכיה המורכבת ביותר - דמוקרטיה היא הדרך הארוכה ביותר לדיקטטורה. דמוקרטיה למעשה אומרת: ליותר מידיי אנשים יש אגו – יותר מידיי אנשים מסוגלים להוביל את עצמם ללא היגררות אחרי הפוקד "לעשות"; אז אנחנו נאלצים להתחשב בדעתם!

התלותיים בכל הדורות הקימו את שיטת "השילטון המרכזי": ככל שהמנהיג מתמחה יותר בלהגיד להם מה לעשות, מה לחשוב ומה להרגיש עד כדי סדר יום מפורט (דת הלכה); כך סיכויו גדלים להיבחר מחדש עד כדי *הבטחת המשך* שילטונו, מה שהופך את עליית הדיקטטור לבלתי נמנעת: ברגע שהשליט מצליח להפנים את העובדה שלא משנה בכלל מה הוא יעשה; הוא בהכרח יבחר מחדש / לעולם לא ייענש על מעשיו הציבוריים, הוא הופך לסותם פיות: הוא מעל כל השאר – לא שווה להם. זו בדיוק הכוונה ב"תנהיג אותנו": תגיד לנו לעשות העיקר שלא נמות משיעמום, לא משנה בכלל מה!

(הפחד מניע אותם לפעולה: הדיקטטור מפחיד אותם כדי להניע אותם 'לעשות')

דיקטטורה: *יחיד* מחליט לפי שיקול דעתו ה*בלעדי* ללא כל קשר לשאר, וקואליציית שפוטים מבצעת ללא כל קשר לתוצאות. משאבי המדינה שייכים לו אישית באופן בלעדי, מלא ומוחלט.

אוליגרכיה: *לפחות שניים* באותה עמדת כוח נאלצים להסכים בניהם לפי שיקול *דעתם* הבלעדי, ללא כל קשר לצרכי כל השאר, ו'גופים ממשלתיים' מבצעים במסגרת 'השילטון המרכזי'. לפרוטוקול משאבי המדינה עדיין שייכים לאזרחיה. בפועל לאזרחי המדינה יש בעיה לקבל גישה אליהם.

כל אזרח כפוף לשילטון המרכזי ללא כל קשר לרצונו, כאשר חיים עצמאיים כלשהם עולים כסף רב, גם אם מדובר בהוצאה חד-פעמית. אם זכות ההצבעה תוענק רק מי שבוטח קודם בעצמו; נקבל "ניהול משאבים מרכזי": כל המשאבים בהכרח ישמשו את כל העם - לא רק את היחיד שעומד בראשו ואומר 'לעשות'. כאשר השליט רוצה 'להוכיח פיקוח' הוא גובה מיסים. אילו העם החכם יעלה שליט שיבטל את המיסים, מייד יוכח שגביית מיסים כלשהי נועדה אך ורק כדי להכריח את הלוקים בהפרעת נורמאלות "לעשות עוד שעות", וכך לא משעמם להם.

bottom of page