
כשקודם מרוויחים אח"כ מוציאים פחות מימה שהרווחנו, אז אין שום חובות ושום ריביות.
המינוס נובע בעיקר מ"דברים קטנים שביכלל לא מרגישים אותם": מכירה את זה שרוצים משהו עכשיו, וזה משהו קטן, פיצפון, שממש חייבים ולא מרגישים אותו? עכשיו תכפילי את המשהו הקטן הזה בכמה שבא לך והינה מינוס ענקי שנובע כולו משטויות.
הלוואה היא תוצאה ישירה של "עכשיו אני חייב כסף". אם המשכורת שלך מכסה את כל ההוצאות אז אין לך צורך בהלוואות.
אחת ההגדרות המרכזיות ל'מעמד בינוני' היא חוסר הבנה בהוצאות: "אם בקרוב יכנס כסף אז אפשר להוציא חופשי": אם מישהוא במינוס של 5000 ש"ח יראה שבקרוב תיכנס לו משכורת של 3000 שקלים, הוא ירשה לעצמו לבזבז סתם 2600 שקלים.
מה שאתם חייבים לעשות הוא קודם להגדיר לעצמכם מטרה ולא ליסטות מימנה (אים את מוצאת את עצמך בתוך בור - הפסיקי לחפור!)
אם הלוואות הכניסו אותך למצב הזה, מדוע שהלוואות נוספות יכסו אותו? רק קיבלת את הכסף ואת כבר מיזדרזת להיפטר מימנו! באמת נידמה לך שאין קשר בין הרצון לבזבז את הכסף לבין "הכסף ניגמר לי"? בגלל שאת משתמשת באמצעי אחר ממזומן את ביכלל לא מבחינה בכך שאת עוברת את תקציבך! ברגע שאת אשכרה תיראי את הכסף וגם תחליפי את ההרשאות לחיוב חשבון בהוראות קבע, פיתאום המינוס יעלם!
ככה יוצאים מהמינוס: הכרות ראשונית עם הנושא
איך היא תצא מהמיסכנות אם "מגיע לי"? אימה חייתה ברווחה למרות שחונכה לניזקקות (בעל כספומט) ואני בטוח שביתה כבר תהיה עניה. בעלה מרוויח והיא מבזבזת (יב"ש "מחיר מפתה"). בנוסף היא משלמת בפלסטיק: היא תאלץ לעבור סדנא בישביל להעריך את הכסף שהורווח עבורה. בנוגע לעובדה שהיא שואלת ועונה לעצמה באותו זמן: "בהנחה שאני מיתעלמת מהמציאות, מה מקור הבעיות?".
אנשים בעלי זיכרון קצר לא מסוגלים להבין מציאות מורכבת: כשהבנק גובה מימנה 10 שקלים לחודש היא בטוחה שהכרטיס עולה לה עשרה שקלים וזהו. כשהוא גובה מימנה ביטוח היא בטוחה שהיא משלמת "רק ביטוח".
נישמע מטומטם אבל זאת המציאות שאני עד לה בכל יום.
כשאנשים שלא מבינים ו-או בעלי זיכרון בעייתי משלמים סכום של כמה עשרות או מאות שקלים הם בטוחים שזה הכל וזהו! הם לא מסוגלים להבין שההחזר החודשי - תשלומים, הוא חלק מסכום גדול יותר גם אם כתוב להם "תשלום X מיתוך Y"!! מבחינתם לקחת הלוואה 'בכלל לא קשור' ללהחזיר אותה, ולהחזיר הלוואות 'בכלל לא קשור' לליבכות על המצב הכלכלי הקשה.
העניים מוציאים לפחות 100% מהכנסתם: תמיד בחובות.
המעמד הבינוני-נמוך מוציא בדיוק 100% מהכנסתו: הוא תמיד נישאר עם הראש מעל המים. במיקרה של הוצאה פיתאומית כלשהי הוא בבעיה כי אין לו חסכונות.
מעמד בינוני קלאסי מוציא עד 90% מהכנסתו: 10% האחוזים שלא מספיקים לשנות את התמונה הולכים לחיסכון המשמש ל'יום סגריר'. לעיתים תיתכן השקעה כלשהי כגון השכרת דירה אחת למגורים.
מעמד בינוני-גבוה מוציא עד 80% מהכנסתו: 20% חיסכון זה כבר משמעותי. חסכונותיו משמשים ליצירת השקעות ויש לו יותר מדירה אחת לצורך השקעה.
מעמד גבוה הוא חיה אחרת: קודם מתכנן, אח"כ מוציא.
את חייבת את שיתוף הפעולה של בעלך כי לא תוכלי לעשות זאת לבד. אני ממליץ, בתור אחד שיודע מה זאת חשיבה גברית, שתציירי לו טבלה; באמצעותה תוכיחי שהמשיכות האינסופיות, לרבות על הסיגריות, מביאות לכך שלא יהיה לכם בית. זיכרי: לא לדבר איתו על זה, אלא להוכיח לו באמצעות טבלה בכתב.הנשים רואות את התמונה הגדולה והגברים מכוונים למטרה: אם תציגי לבעלך את התמונה הכללית הוא כבר ידע מה ליבחור.קודם הילד מגיש בקשה בכתב לתקציב, כולל סעיפים, עם פירוט עד האחרון, מנהלים מו"מ עם ההורים ובסופו של דבר מממנים בהתאם: כרטיס הוא קודם אחריות. לא קודם בגרות לא קודם מפקידים ובטח שלא קודם מבזבזים.
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
אנשים שנשאר להם יותר מידיי חודש בסוף הכסף הם בדיוק החיות בטבע שתלויות במעגל ה"טורף-ניטרף": הן הורסות את סביבתן (מבזבזים בלי חשבון) אבל כל עוד האיזון מושג (קבלת משכורת) אז המצב יכול להימשך לנצח. כדאי להיות יותר מ"טורף-ניטרף": כשמפנימים שיש עוד דברים בחיים מילבד ההווה, אפשר בראיה כלל-מערכתית להשיג הרבה יותר: התקדמות של ממש, "עליה ברמת החיים" שאשכרה מרוצים מימנה.